Výživa
aneb mé zkušenosti v oblasti výživy.
Výživa je jednou z nejdůležitějších součástí zdravého sportování, léčení bolavých zad či kloubů a zrovna tak nejrůznějších nemocí. Nejdůležitější je pak ovšem pro zachování zdraví. Existuje bezpočet přístupů ke zdravé výživě. Mnohé z nich si protiřečí a já jsem toho názoru, že neexistuje „univerzální návod“ co jíst. Je však celkem zjevné to, že nejde pouze o kvantitu toho, co jíme, ale zejména o kvalitu. Ve svém přístupu vám nebudu určovat kolik potřebujete kilokalorií nebo kilojoulů (i když i toto má své místo). Budu vás spíš inspirovat k myšlení a vnímání v souvislostech životních situací. Pohled tradiční čínské medicíny nebo ájurvédy nabízí ve své typologii mnohá cenná doporučení pro změny životního stylu. Opět je tu důležitá souhra výživy s pohybovými aktivitami, dechem, sociálními vazbami. Například pro řešení vyhřezlé plotýnky nebo skoliózy nestačí „pouze“ cvičení a masáže. Je třeba celkově změnit přístup ke zdraví. Rád pracuju i se zelenými potravinami, které nevnímám jako výživové doplňky, ale jako plnohodnotnou zeleninu, která má optimální poměr všech potřebných živin. Mnohé firmy nám nabízejí „úžasné“ a „skvěle fungující“ výživové doplňky založené na překombinování vitamínů a minerálů. Pozdější vědecké výzkumy nakonec téměř vždy ukáží, že se některé mikroživiny "nemají rády" a že se jejich účinky neutralizují a onen skvělý doplněk pouze vyčuráme bez užitku pro tělo. Toto se občas děje i v běžně upravovaných potravinách a nápojích. Typickým příkladem je resveratrol v hroznovém víně. Je to úžasný antioxidant, ale ve víně co by alkoholickém nápoji vlivem jiných látek resveratrol zoxiduje a pak nám spíše škodí jako "prooxidant".
Zelené potraviny